Yrittäjäksi Irtisanoutumisen Jälkeen

Oman yrityksen perustaminen on yksi vaihtoehdoista johon voit tarttua irtisanoutumisen jälkeen. Yrityksen perustaminen on helppoa ja yrittäjänä saat itse päättää mitä teet. Keräsimme sinulle valmiin tietopaketin asioista, joita sinun tulisi ottaa huomioon yrittäjäksi ryhtyessä.

1. Halu ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa oma yritys

Haluatko ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa oman yrityksen? Yrityksen perustamisesta kannattaa olla täysin varma. Hetken innostumisesta ei kannata yrittäjäksi lähteä. Yrittäjäksi lähtevän kannattaa tehdä järjestelmällistä työtä yritysidean kanssa.

Suomessa on paljon pienyrittäjiä ketkä voisivat parantaa omaa elämäänsä ja yritystänsä analysoinnilla ja suunnittelulla. Ota hetki aikaa ja pohdi päätöstäsi.

Jos olet yritäjyys polttelee niin ota askel eteenpäin. Jos vielä mietit asiaa, voit testata sisäistä yrittäjääsi tekemällä yrittäjyystestin.

2. Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma tulee kuvaan kun olet tehnyt vakaan päätöksen ryhtyä yrittäjäksi. Suunnitelman avulla voit selkeyttää liikeideaa tai asiakasryhmää. Liiketoimintasuunnitelman tekemiseen kannattaa käyttää aikaa reilusti ja hyödyntää ammattilaisia sen arvioimisessa. Tutuilta yrittäjiltä saa paljon neuvoa ja tietoutta.

Liiketoimintasuunnitelman voi tehdä verkossa ilmaiseksi. Suunnitelma löytyy osoitteesta: liiketoimintasuunnitelma.com.

Liiketoimintasuunnitelmien kanssa saat apua paikallisesta ELY-keskuksesta tai Uusyrityskeskuksesta. Myös paikallinen yrittäjäjärjestö antaa neuvoa perustamisasioissa.

3. Yritysmuodon valinta

Yritysmuoto on tärkeä valinta. Muodon valinta riippuu myös yritysideasta ja yrityksen tulevaisuuden tavoitteista.

Yritysmuotoja ovat: toiminimi (yksityinen elinkeinoharjoittaja), osakeyhtiö, osuuskunta, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja maatalousyrittäjät. Voit myös perustaa yhdistyksen tai säätiön.

Yksinkertaisin ja halvin vaihtoehto on perustaa toiminimi eli ryhtyä yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi. Yritysmuotoa voi vaihtaa tulevaisuudessa, joten et joudu sitoutumaan valintaasi loppuiäksesi. Jos haluat kokeilla yrittämistä yksin ja toiminta on aluksi pientä, on toiminimen perustaminen sinun valintasi.

Lisätietoa eri yritysmuodoista löytyy verottajan sivuilta osoitteesta Vero.fi.

Yrityksen voi perustaa verkossa. Ilmainen verkkopalvelu löytyy osoitteesta perustayritys.fi.

4. Tarvitsetko lupia

Jotkin yritystoiminnat ovat luvanvaraisia. Selvitä ennakkoon onko sinun yritysideasi luvanvarainen niin säästyt ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin. Luvanvaraista toimintaa ovat mm. sairaankuljetus, vartiointi- ja taksitoiminta.

5. Yrityksen perustaminen ja rekisteröinti

Yrityksen perustaminen tarkoittaa perustamisilmoituksen tekemistä ja jättämistä yritystietojärjestelmään.. Yritys voidaan perustamisen yhteydessä rekisteröidä eri rekistereihin, kuten kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Yrityksen perustamisen voi tehdä verkossa tai täyttämällä perustamisilmoitus ja toimittamalla sen asianomaisille viranomaisille. Ilmoituksia vastaanottavat mm. maistraatit ja ELY-keskukset.

Perustamisilmoituksen voi ladata YTJ.fi sivuilta tai hakea paikallisesta ELY-keskuksesta. Ilmoituksen lataaminen on kätevää, sillä sen voi täyttää heti tietokoneella ja tulostaa toimitettavaksi.

Tutustu huolella eri rekistereihin. Kaupparekisteri on lähes jokaiselle yritykselle tärkeä valinta. Arvonlisäverorekisteriin ilmoittautuminen on pakollista jos liiketoimintasi liikevaihto kasvaa tarpeeksi. Ennakkoperintärekisteri voi helpottaa sinua verotusasioissa. Työnantajarekisteriä kannattaa miettiä vasta kun ensimmäisen työntekijän palkkaaminen osoittautuu ajankohtaiseksi.

6. Kirjanpito, vakuutukset ja muut palvelut

Yrityksen perustaminen on vasta ensimmäinen vaihe. Itse työ alkaa vasta sitten. Ensimmäiseksi on hyvä huolehtia yritystoimintaan liittyvistä palveluista. Kirjanpidon ulkoistaminen helpottaa monen yrittäjän toimintaa. Alkuvaiheessa kirjanpidon kulut ovat pienet.

Vakuutukset ja pankkipalvelut ovat myös tärkeitä. Jokaisella pankilla ja vakuutusyhtiöllä on tarjota palveluita sinulle. Eri yritysjärjestöillä on myös omia yhteistyökumppaneita, joiden kautta voit saada alennuksia.

Leave A Response