Tutustu Yrityksen Perustamiseen – Kattava Opas Eri Vaiheista

Yrityksen perustaminen on prosessi, mihin kannattaa tutustua ajoissa. Asioita on lopulta yllättävän paljon selvitettävänä, varsinkin kun päälle laitetaan itse toiminnan aloittaminen eli asiakkaiden palveleminen. Jos harkitset yrityksen perustamista ja aiot irtisanoutua sen takia, kannattaa näihin asioihin käyttää aika jo nyt. Voit tehdä selkeitä suunnitelmia ja selvitystyötä ennen irtisanoutumista, jolloin saat vauhdikkaan lähdön irtisanoutumisen jälkeen.

Laadimme kattavan oppaan eri asioista, joita aloittavan yrittäjän tulisi ottaa huomioon:

1. Yritysmuodot

Yrittäjän pitää päättää, minkä yritysmuodon valitsee. Yleisimmät vaihtoehdot ovat toiminimen tai osakeyhtiön perustaminen. Jokaisella muodolla on omat etunsa. Yksinyrittäjille ja varsinkin aloittaville yrittäjille usein toiminimi on paras ja kätevin vaihtoehto. Toiminimen voi myös muuttaa myöhemmin melko helposti osakeyhtiöksi.

Yritysmuoto kannattaa kuitenkin valita oman yritystoiminnan pohjalta. Selkesti pienempään toimintaan toiminimi on paras vaihtoehto. Laajempaan toimintaan ja muiden työllistämiseen on osakeyhtiö luontevampi valinta.

2. Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on useimmille yrittäjille ensimmäinen askel. Suunnitelman tekeminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta sekä kirkastamaan toiminnan kuvaa itselle. Suunnitelma on hyvä jakaa myös ammattilaisille palautteen toivossa. Puutteiden löytyessä suunnitelmavaiheessa on vielä helppo tehdä muutoksia ja kehitystoimia.

>> Tee Liiketoimintasuunnitelma Verkossa <<

3. Markkinointi ja myynti

Markkinoinnin ja myynnin suhteen kannattaa luoda oma suunnitelmansa. Molemmat ovat tärkeässä osassa yrityksen menestyksen kannalta. Ilman markkinointia asiakkaat eivät löydä sinua ja ilman kunnollista myyntiä et saa kauppaa.

Molempia voidaan harjoitella ja molempiin löytyy lukuisia yrityksiä, jotka tarjoavat erilaisia palveluita kummankin ulkoistamiseksi. Markkinointi ja myynti on kuitenkin yrityksesi ydintoimintaa ja niiden hallussa pitäminen on järkevää, vaikka joitain yksittäisiä asioita päättäisitkin ulkoistaa.

Ulkoasun ja yritysilmeen suunniteltuun voi ulkopuolista apua käyttää alussa, mutta esimerkiksi markkinoinnin ulkoistaminen voi olla kallis ja tehoton ratkaisu. Paras vaihtoehto ulkoistamiseen on tulospohjainen palkkaus.

Toisaalta molemmat kannattaa ottaa erittäin vakavasti ja käyttää energiaa strategioiden luomiseen. Useimmat yritykset kovet alkuun kiinnostuksessaan piikin, jonka laantumisen jälkeen jäädän nuolemaan näppejä, mikäli strategiat eivät ole kunnossa.

4. Yrityksen perustamisprosessi ja perustamisilmoitukset

Yrityksen perustamiseen liittyy erilaisia perustamisilmoituksia, jotka voit tehdä lähimmässä ELY-keskuksessa tai nykyisin myös verkonkautta.

>> Käy Perustayritys.fi sivuilla <<

5. Rahoitus & Tukiasiat

Useat aloittavat yrittäjät kaipaavat rahoitusta tai tukea yritystoiminnan aloittamiseen. Rahoitus voi olla henkilökohtainen pankkilaina tai vaikka ulkopuolisten sijoittajien sijoitus. Nykyisin myös erilaisia tukia löytyy paljon, joihin on mahdollista lähes kenen tahansa tehdä hakemus.

Rahoitusasioissa kannattaa puhua eri asiantuntijoiden kanssa ja harkita vaihtoehtoja tarkasti miettien mihin ne sinua sitovat. Monille on yllätys kuinka suuri taakka ulkopuolisten antaman rahoituksesta seuraavat vaatimukset ovat. Paras tilanne on, jos voit perustaa yrityksen ilman ulkopuolista rahoitusta tai tukea.

6. Starttiraha

Jos olet irtisanoutunut ja aloittamassa yritäjäksi, on starttiraha hyvä tapa varmistaa taloudellinen tilanne alkuaikoina. Starttirahan hakuun kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen kuin ryhdyt täyttämään muita papereita ja suunnitelmia.

7. Lupa-asiat

Tietyillä toimialoilla tarvitaan erityisiä viranomaisten myöntämiä lupia. Lupa-asiat on syytä selvittää ennakkoon ja varmistaa, että lupa löytyy kun toiminnan aloittaa. Toiminta saattaa muussa tapauksessa tyrehtyä siihen pisteeseen, mikä tarkoittaa turhaan sijoitettu aikaa ja pääomaa.

8. Vakuutukset, pankkitilit ja yrittäjän eläkeasiat

Yrittäjä on itse vastuullinen toimistaan yrityksen nimissä, joten vakuutusasiat on syytä olla kunnossa. Myös eläkemaksuista yrittäjä vastaa itse, joten niistä kannattaa puhua vakuutusyhtiön kanssa.

Pankkitilitkin on hyvä pitää erillään henkilökohtaisista ja kulujen kanssa kannattaa käyttää yrityksen nimissä olevaa maksukorttia.

Eri pankit ja vakuutusyhtiöt tarjovat aloittaville yrittäjille ja varsinkin nuorille erilaisia starttipaketteja, jotka kattavat kaikki tarvittavat palvelut yleinsä alennushinnoin.

9. Verkkosivut ja puhelinliittymä

Verkkosivut ja puhelinliittymä ovat käytännössä pakollisia jokaiselle yritykselle. Verkkosivujen avulla myynnin lisääminen ja yleinen näkyvyys on nykyisin vaadittua. Puhelin on yhteydenotoissa ja myyntityössä vieläkin käytetyin väline, vaikka monet puhuvatkin sähköpostin puolesta.

Verkkosivujen valmistamisen pystyy ulkoistamaan ammattilaisille, mutta hintoja kannattaa vertailla. Myös erilaisiin palveluihin kannattaa suhtautua varauksella, ketkä myyvät sivuja kuukausihintaan. Jos alan osaamista löytyy lähipiiristä, kannattaa siihen tukeuta. Yksinkertaisten sivujen luominen esimerkiksi WordPressin on lopulta todella helppoa.

Puhelinliittymille on omia yrityspaketteja ja verotuksellisista syistä puhelin kannattaakin pitää oman yrityksen nimissä. Hintoja kannattaa vertailla operaattorien välillä.

10. Kirjanpito ja Veroasiat

Kirjanpito ja veroasioiden opetteleminen tietysti säästää rahaa ja niistä on jokaisen yrittäjän hyvä tietää mahdollisimman paljon. Jatkuva ja kuukausittainen kirjapidon ylläpitäminen on kuitenkin aikaa vievää toimintaa. Se vie aikaa liiketoimintasi ydinasioilta, kuten myynniltä ja markkinoinnilta. Kirjanpidon ulkoistaminen onkin hyvin yleistä ja suositeltavaa. Ammattikirjanpitäjästä voi ollakin paljon hyötyä ajan säästön lisäksi.

Kysy muilta yrittäjiltä vinkkejä heidän käyttämistään kirjanpitotoimistoista ja käy paikan päällä juttelemassa. Kannattaa selvittää selkeästi paljonko kirjanpito maksaa kuukaudessa sekä onko kirjanpitäjällä todella aikaa hoitaa sinun asiakkuuttasi.

11. Yrittäjäjärjestön jäseneksi liittyminen

Yrittäjäjärjestöön liittyminen ei ole millään muotoa pakollista. Järjestössä olemisesta saattaa kuitenkin olla monille arvokasta hyötyä erilaisten etujan takia. Jäsenet saavat ilmaiseksi erilaisia palveluita sekä alennuksia moniin. Järjetön puolesta löytyy monenlaisia tapahtumia valtakunnallisesti sekä alueellisesti. Aloitteleville yrittäjille löytyy myös monenlaista apua järjestön puolesta.

12. Selvitä verkostoitumismahdollisuudet lähialueellasi

Verkostoitumalla voit saada paljon erilaista tietoa yrittämisestä, oman alueesi yrityksistä sekä tukea ja neuvoja muilta yrittäjiltä. Sitä kannattaa ajatella sijoituksena ja vipuvoimana. Verkostoitumalla saatat löytää uusia asiakkaita tai yhteistyökumppaneita.

Comments are closed.