Selvitä Mikä On Unelmatyösi

Oletko irtisanoutunut ja haluat löytää tulevan unelmatyösi? Oletko vasta irtisanoutumassa ja mietit seuraavaa työpaikkaa tai uravalintaa? Tämä artikkeli on sinulle!

Käytämme työhön huomattavan osan ajastamme lähes joka päivä ja suuren osan ajastamme aikuisena. Silti monille ihmisille työ on vain välttämätön paha, jonka avulla laskuja maksetaan. Suomessa viidesosa ihmisistä pitää työtään huonona ja ilmoittaa viihtyvänsä huonosti tai enintään välttävästi työssään.

Vietämme noin 80 000 tuntia elämästämme töissä, joten eikö olisi järkevää etsiä todellinen unelmasityösi? Työ ja työpaikka, jossa viihdyt 40 tuntia viikossa. Paikka jonne menet iloisena ja palaat virkeänä vielä työpäivän jälkeenkin. Työ, joka tuntuu merkitykselliseltä.

Suurin ongelma meillä on, että emme tiedä mitä haluaisimme tehdä. Pienestä pitäen altistumme erilaisille tavoitteille ammatin suhteen, mutta harvoin kysymme itseltämme mitä haluaisimme. Useimpien valintoihin vaikuttavat vanhemmat, muut lähipiirin aikuiset ihmiset ja lopulta nykyinen koulutusjärjestelmämme. Kaikki nämä suosivat niitä ammatteja, jotka heistä tuntuvat ihailtavilta ja menestyneiltä.

Onkin tärkeää aloittaa unelmatyön etsiminen ottamalla hetki aikaa vain itsesi kanssa ja kysymällä näitä tärkeitä asioita:

1. Mitä haluat

Mikä merkitsee sinulle kaikkein eniten? Millaisia asioita arvostat? Mikä saa sinut tuntemaan arvokkaaksi? Kysy näitä asioita itseltäsi. Asiaa voidaan myös pohtia vielä pidemmän kaavan kautta. Millaisen perinnön haluat jättää lapsillesi ja ylipäätänsä tähän maailmaan? Selvitä itsellesi omaa arvomaailmaasi, jotta tiedät millaista työtä haluaisit tehdä.

Siirry seuraavaksi miettimään ihanne-elämääsi. Vaikka tekisit todella mielekästä työtä, ei se silti ole kaikkea elämässäsi. Ystävät, perhe, harrastukset ja oma terveys tarvitsevat kaikki aikaa, jotta elämä on tasapainoinen. Selvitä itsellesi minkälaista elämää haluat elää. Kuinka paljon työ painaa siinä vaa’assa ja miten se on sopivassa suhteessa muun elämän kanssa.

2. Mitä osaat

Unelmatyöpaikan saamiseksi sinun täytyy määrittää taidot, joita työhön vaaditaan ja taidot joita tällä hetkellä osaat. Usein CV:ssä keskitytään vain asioihin, joita olemme tehneet vaikka todellinen merkitys on asioilla, joita haluamme ja aiomme opppia. Onkin tärkeää ettet lannistu vaikka unelma-ammattisi olisikin täysin jotain muuta, mitä tällä hetkellä osaat. Jos haluat tarpeeksi jotain, tulet sen todennäköisesti saamaan ja oppimaan.

Usein unelmatyöstä löytyy viitteitä kuitenkin asioista, joissa olemme jo valmiiksi hyviä vaikka emme sitä itse ymmärtäisikään.

Yhteenveto

Ota aikaa itsellesi ja mieti näitä asioita. Mene vaikka yksin kahville ja istu rauhassa pohdiskellen. Ota vihko ja kynä mukaan ja kirjoita ajatuksiasi auki paperille. Usein kirjoittaminen auttaa avamaan ja hahmottamaan asioita paremmin.

Pyri löytämään taitoja, joita haluat ja osaat tehdä. Etsi niiden pohjalta erilaisia tehtäviä, rooleja ja toimintoja, joita voisit tehdä. Välttele työnimikkeitä.

Nykyisin työntekeminen monelle tapaa on mahdollista. Useat työtehtävät sallivat etätyön kotoa. Osan töistä voi tehdä mihin kellonaikaan tahansa. Perinteinen toimistotyö yhdeksästä viiteen voidaan unohtaa samantien, jos siltä tuntuu.

Harvoin mitään tapahtuu taikaiskusta, joten älä pelästy jos niin ei käy. Anna asioiden hautua. Älä myöskään pelästy vaikka ihannoisit jotain mikä tuntuu hyvin kaukaiselta. Ota mieluummin looginen asenne ja kirjoita ylös asioita, minkä takia ne tuntuvat kaukaisilta tai pelottavilta. Asiat eivät usein oikeasti ole niin pelottavia, miltä ne aluksi tuntuvat.

Lopulta tärkeintä on, että haluat löytää unelmatyösi. Jos sinulla on tarpeeksi halua niin tulee lopulta käymään ja voitat suuriltakin tuntuvat esteet!

Mitä seuraavaksi

Jos todella haluat löytää unelmatyösi, sinun täytyy pistää kaikki peliin. Puhu asiasta kaikille tutuillesi. Kerro millaista työtä haluaisit ja kysele heiltä vinkkejä. Saat mahdollisesti kontakteja tai vinkkejä jatkaa etsintää.

Tutustu täydellisesti alaasi. Etsi alan yrityksiä ja opiskele heitä. Tutustu alan uutisiin, blogeihin ja tunnettuihin henkilöihin.

Verkostoidu. Ota yhteyttä ihmisiin. Pyydä tapaamisia. Pyydä heiltä apua. Kysy tarkkoja kysymyksiä. Yritä auttaa heitä.

Pyydä osa-aikatyötä tai palkatonta harjoittelua. Tee mitä tahansa, että saat kokemusta ja pääset näyttämään kyntesi. Näytä kuinka innostunut olet ja kuinka motivoitunut olet kehittymään. Näytä, että olet arvokas yritykselle.

Seuraa unelmaasi ja nauti siitä. Et voi katua mitään, jos päätät yrittää.

Comments are closed.