Palkankorotus – lisää rahaa irtisanoutumisen sijaan

Monille irtisanoutumisen syynä on raha. Halutaan lisää palkkaa tai koetaan, että saadaan liian vähän palkkaa, jotta työtä jaksaisi tai kannattaisi tehdä. Harmillisesti silloin toimitaan liian kiireellä. Tässä tilanteessa palkankorotuksen pyytäminen olisi parempi vaihtoehto. Ainakin ottaa se työkalupakkiin ja kysyä sitä.

Suomessa palkankorotuksien pyytäminen on vielä vähäistä kun verrataan muihin maihin ja varsinkin Yhdysvaltoihin. Nykyiseen palkkaan nöyrrytään liikaa, kun sitä voisi vain pyytää lisää. Jokaisella on lupa neuvotella itselleen lisää palkkaa, vaikka olisi työehtosopimuksen alainen. Silloin työehtosopimus takaa vain vähimmäisen vaaditun palkkatason. Työnantajallasi ei myöskään ole oikeutta irtisanoa sinua, vaikka pyytäisit korotusta.

Mikäli raha on siis syynä, kun harkitset irtisanoutumista niin suosittelemme vahvasti ensin kysymään palkankorotusta. Laadimme selkeät ohjeet palkankorotukseen. Lisää vinkkejä saat Palkankorotus.fi sivustolta.

Kuinka pyydät palkankorotusta

Laadimme seitsemän askeleen ohjelman, joiden avulla voit pyytää palkankorotusta helposti ja onnistuen.

1. Pyydä aikaa

Sinun pitää olla palkankorotuksen kanssa aloitteentekijä. Työnantajalla ei ole velvollisuutta korottaa palkkaasi ellei alan työehtosopimus niin sano. Ota vastuu omasta palkastasi ja pyydä sitä lisää. Aloita varaamalla aika palkkaneuvotteluun.

2. Valmistaudu hyvin

Neuvotteluissa hyvä valmistautuminen on kaiken lähtökohta. Valmistauessa on tärkeää löytää oikeat perustelut palkankorotukselle. Työantaja ei ryhdy palkkaasi korottamaan, jos jaarittelet kuinka tarvitset enemmän rahaa tai kuinka ikävästi pesukone sattui hajoamaan viikonloppuna.

Sinulla täytyy olla lista hyviä perusteluita mukana kun kävelet palkkaneuvotteluun. Itse tilanteessa on vaikea lähteä niitä miettimään. Hyvistä perusteluista löydät listan täältä.

Hyvien perusteluiden pohjalta on helpompaa esittää järkevä palkankorotuspyyntö. Esitä mieluummin kunnolla korkeampi pyyntö kuin vain kosmeettinen muutos, silloin pomosi tietää että olet tosissasi. Älä kuitenkaan heittäydy ahneeksi.

3. Huomioi mahdolliset lisät

Kun mietit palkankorotusta niin pohdi sopisiko rahan lisäksi tai korvaajaksi muita etuja. Työantajasi voi mahdollisesti tarjota työsuhdeauton – tai asunnon, liikuntaetuja tai muita lisiä tai korvauksia. Ota ne mukaan laskuihin ja huomioon. Aina voi pyytää.

4. Kuvaile itseäsi oikein

Kun pääset itse neuvotteluun ja sinulla on perustelut mukanasi, kerro ne työnantajan näkökulmasta. Häntä kiinnostavat hänen etunsa. Kuinka voit hyödyttää häntä ja tarjota parempaa työpanosta tai parempaa tulosta hänelle. Kuvaile osaamistasi ja työpanostasi sen mukaisesti.

5. Pysy tyynenä ja pysy asiassa

Neuvottelut ovat kiihkeä ja vakava tilanne. Sen takia on tärkeää toimia rauhallisesti. Mene asiaan ja pysy asiassa, älä lähde rönsyilemään tai anna esimiehesi kierrellä ja kaarrella. Rahasta voi olla vaikeaa puhua, mutta siitä on tärkeää puhua.

6. Ole rohkea ja positiivinen

Toimi rohkeasti ja ole aloitteentekijä. Ota ohjat käsiisi, jos työnantaja sitä odottaa. Pysy positiivisena ja pidä keskustelu sellaisena. Aihe on vakava ja tärkeä molemmin puolin, joten on tärkeää, että se ei mene liian vakavaksi ja käänny väittelyksi tai joksikin ikävämmäksi.

Jos teet kirjallisen palkankorotushakemuksen (linkki kirjoituksen lopussa), voit antaa sen tässä vaiheessa työnantajallesi. Anna hänelle aikaa lukea sitä ja ehdota keskustelua sen pohjalta.

7. Kiitä lopputuloksesta huolimatta

Tapahtui mitä tahansa niin päätöksestä on hyvä kiittää. Jätä sillä neuvotteluvaraa tulevaisuuteen. Jos et saanut palkankorotusta, voit aina harkita irtisanoutumista. Jos sait korotuksen, voit jatkaa tyytyväisenä.

Esimies voi yrittää jättää päätöksen tekemisen ilmaan. Silloin kannattaa sopia selkeä päivämäärä milloin päätös tehdään viimeistään, muuten siitä on liian helppo livistää.

Palkankorotusta on hyvä pyytää kirjallisen hakemuksen kanssa. Aivan kuten irtisanoutuminenkin kannattaa tehdä kirjallisesti. Pystyt esittämään sen avulla perustelusi korotukseen selkeästi ja helpotat myös omaa ajatustyötäsi käyttämällä paperia avuksi.

Löydät valmiin palkankorotushakemuspohjan:

Lataa ilmainen palkankorotushakemus täältä.

Leave A Response