Oletko Valmis Irtisanoutumaan (Lue tämä, jos olet epävarma)

Irtisanoutuminen on iso muutos jokaisen elämässä. Varmista, että olet pohtinut asiaa joka kantilta. Irtisanoutumista on vaikea perua, joten päätöksen kanssa kannattaa olla 100 prosenttisen varma.

Jos tilanne nykyisessä työpaikassa tuntuu sietämättömältä, kannattaa asiasta puhua työnantajalle ja lähesille. Ratkaisu voi löytyä puhumalla ja asiat järjestyä. Monet ongelmat työpaikalla johtuvat asioista, joista ei ole koskaan keskusteltu, eivätkä siten ole työnantajan tiedossa tai puututtavissa.

Mikäli sinulla on selkeä jatkosuunnitelma irtisanoutumisen jälkeen, voit jatkaa eteenpäin ja tutustua irtisanoutumiseen liittyviin asioihin, joita olisi hyvä muistaa ja tietää ennen irtisanoutumista.

Tässä muutamia kysymyksiä, joita kannattaa kysyä itseltään ennen kuin irtisanoutuu.

1. Selvitä itsellesi mikä on todellinen syy miksi haluat irtisanoutua. Syy irtisanoutumiselle saattaa ollakin oikeasti ihan joku muu, minkä sen oikeasti kuvittelet olevan. Joskus syy on sellainen, että se ei vaadi irtisanoutumista vaan nykyisen työsuhteen kehittämistä.

2. Varmista, että nykyinen työpaikkasi ei tarjoa haluamiasi muutoksia. Monet työantajat kouluttavat työntekijöitään uudelleen tai tarjoavat lisäkoulutusta ennemmin kuin etsivät uusia tilalle. Jos kaipaat uudenlaista haastetta, voi nykyisen työpaikkasi sisällä sellainen järjestyä. Monissa paikoissa on työtehtävien vaihtaminen myös mahdollista.

Ehkä tunnet, että ansaitsisit saada enemmän palkkaa? Silloin kannatta asiasta neuvotella työnantajasi kanssa. Voit lukea nämä neuvot palkankorotuksen saamiseksi.

3. Onko taloudellinen tilanteesi irtisanoutumiseen sopiva. Jos olet tottunut elämään hyvän palkan kanssa, voi esimerkiksi peruspäiväraha tai opintotuki tuntua pieneltä ilman tukevaa taloudellista puskuria. Jos olet epävarma taloustilanteesta, kannattaa elää muutamia kuukausia kitsaammin ja säästää pahan päivän varalle 3-12 kuukauden elinkustannuksia vastaava summa.

Muista varmistaa ennen irtisanoutumista kuinka paljon olet saamassa tuloja tai tukia. Joskus tukien tai tulojen saamisessa voi mennä muutamia kuukausia irtisanoutumisen jälkeen, mikä kannattaa myös huomioida.

4. Onko sinulla suunnitelma irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle? Laadi itsellesi selkeä jatkosuunnitelma ennen irtisanoutumista niin voit lähteä ilman huolia tulevaisuudesta uusiin koitoksiin. Jos olet vaihtamassa työpaikkaa, selvitä työmarkkinatilanne kyseisellä alalla. Syksyisin on lupaavimmat rekrytointiajat, mutta tutustu joka tapauksessa tilanteeseen.

5. Kuuntele itseäsi. Lopulta on tärkeintä, että kuuntele itseäsi. Monet asiat ratkeavat varmasti vaikka päättäisit irtisanoutua. Ota kuitenkin aikaa pohtia asioita useammalta kantilta ja mieti vaihtoehtojasi rauhassa. Työpaikka ja ura on meille iso asia elämässämme, johon käytämme todella paljon aikaa aikuisina, joten älä kiirehdi.

Comments are closed.