Muutosturva irtisanomistilanteissa

Tässä artikkelissa tarkastelemme mitä muutosturva irtisanomistilanteissa tarkoittaa ja miten sinä voit hyötyä siitä.

Muutosturva irtisanomistilanteissa

Muutosturva käytännössä tarkoittaa palkallista vapaata uuden työn etsimiseksi. Siihen kuuluu myös työnanajan tehostutunut tiedottamista, henkilöstön kanssa tehtävää toimintasuunnittelua sekä TE-toimistojen kanssa luotavia työllistymisohjelmia. Lisäksi työttömäksi jäätyään muutosturvan avulla henkilön on mahdollista saada ansiosidonnaiseen päivärahaan muutosturvan ansio-osaa tai peruspäivärahaan muutosturvalisää tietyiltä ajankohdilta. Sitä maksetaan jopa 200 päivän ajalta, mutta se riippuu henkilökohtaisesta sopimuksesta TE-toimiston työllistämissuunnitelman osasta.

Muutosturvan tavoite on auttaa sinua pääsemään nopeammin ja helpommin uuteen työhön.

Ketä muutosturva koskee

Turva on mahdollista saada, jos taustalla on kolmen vuoden työhistoria sekä irtisanominen tapahtuu tuotannollisesta tai taloudellisesta syystä. Muutosturva koskee myös määräaikaisia työsuhteita, mikä se on jatkunut keskeyksettä 3 vuotta tai viimeisen 42 kuukauden aikana yhteensä 36 kuukautta tai enemmän.

Myös lomautetuilla henkilöillä on mahdollisuus hyötyä muutosturvasta. Heidän kohdallaan se onnistuu, jos

  • Lomautettu on ollut vähintään 180 päivää lomautettuna tai mikäli toteutunut lomaus sekä sitä seuraava lomautus kestäisi vähintään 180 päivää. Tämän lisäksi hänellä täytyy olla vähintään 3 vuoden työhistoria saman tai eri työnantajan leivissä.
  • Lomautettu on ollut lomautettuna vähintään 200 päivää ja hän päättää irtisanoutua. Lisäksi hänellä on taustalla vähitnään 3 vuoden työhistoria

180 päivän lomautus voidaan arvioida myös silloin, jos lomautusilmoituksessa ei ole määritelty lomautuksen kestoa vaan se on ilmoitettu ”toistaiseksi” voimassaolevaksi, eikä sen keston voida arvioida olevan alle 180 päivää.

Kuinka haen muutosturvaa

Muutosturvaa haetaan TE-keskuksesta. Heillä on tähän tehtävään osoitettuja henkilöitä, ketkä auttavat sinua eteenpäin, mikäli muutosturva koskee sinua. Helpoin tapa on ottaa yhteys alueesi TE-toimistoon soittamalla tai käymällä toimistossa. Sinut ohjataan sieltä eteenpäin.

 

Leave A Response