Muistilista Irtisanoutuneelle: 6 Asiaa Jotka Sinun Tulisi MuistaaOletko irtisanoutumassa tai jo irtisanoutunut? Onko sinut irtisanottu? Kirjoitimme tämän muistilistan sinulle.

1. Pyydä työtodistus

Muista pyytää työtodistus. Todistus on uuden työpaikan kannalta erittäin tärkeä asia. Pyydä se kirjallisena. Voit myös pyytää halutessasi kirjallisen maininnan työsuhteen päättymisen syystä sekä arvion työtadoista ja käytöksestäsi.

2. Pyydä palkkatodistus

Muista pyytää palkkatodistus työnantajaltasi. Todistuksen tulisi kattaa vähintään viimeiset 43 viikkoa jolloin olet ollut töissä.

3. Ilmoittaudu työnhakijaksi

Heti irtisanoutumisen tai irtisanomisen jälkeen tee ilmoitus työnhakijaksi ryhtymisestä. Ilmoituksen voit tehdä työ – ja elinkeinotoimistoon. Voit tehdä ilmoituksen myös verkossa MOL.fi sivulla.

4.Tarkista voitko saada KELA:n peruspäivärahaa

Voit saada KELA:n maksamaa peruspäivärahaa jopa 500 päivää, jos täytät nämä ehdot:

  • olet ollut palkkatyössä vähintään 34 viikkoa (noin 8 kk) työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana (= tarkastelujakso) ja
  • työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja
  • kokoaikatyön palkkasi on ollut  alan työehtosopimuksen mukainen, tai jos työehtosopimusta ei ole, vähintään 1103 e/kk..
Lisää tietoa KELA:n sivuilta.
Peruspäivärahaa haetaan Työ – ja elinkeinotoimiston toimispisteistä tai verkossa KELA:n sivuilta.
Peruspäiväraha myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut TE-toimistoon. Toimi siis heti irtisanoutumisen jälkeen.

5. Noudata Työvoimatoimiston luomaa rutiinia

Työvoimatoimisto antaa sinulle ohjeet joilla työnhaku pidetään voimassa. Voimassaolo on ehto tukien saamiselle, joten ole tarkkana niiden kanssa.

Muista hyödyntää Työvoimatoimiston palveluita.

6. Etsi työtä

Ennen kuin alat etsiä töitä, käytä hetki aikaa seuraavien kysymysten pohtimiseen:

  • Millaisesta työstä olet kiinnostunut? Haluatko työskennellä ihmisten vai koneiden kanssa, teetkö mieluiten töitä ”käsillä” vai koneilla?
  • Millainen koulutus sinulla on, ja millaisiin työtehtäviin se soveltuu?
  • Millainen työ sinulle sopii? Onko sinulla esim. joitain allergioita, jotka vaikeuttavat työskentelyä tietyillä aloilla?
  • Mitkä ovat vahvuuksiasi työntekijänä? Entä heikkouksia?
  • Millainen tilanne työmarkkinoilla on; millaisia tehtäviä siellä on tarjolla?

Työnhaussa kannattaa keskittyä vain niihin työtehtäviin, joista oikeasti ja aidosti on kiinnostunut. Niihin kannattaa keskittyä perusteellisesti sen sijaan, että harrastaisi epämääräistä ”hakuammuntaa” laittamalla hakemuksia sinne ja tänne. Työnantaja kyllä huomaa, jos olet aidosti kiinnostunut hakemastasi työtehtävästä – ja päinvastoin.

Kun tiedät millaista työtä haluat hakea, käytä hyväksesi kaikki mahdolliset tietolähteet: sanoma- ja ilmaisjakelulehdet, työvoimatoimisto, internetin työnvälityspalvelimet, vuokratyönvälittäjät, yritysten omat kotisivut, jne. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä sinua kiinnostavaan yritykseen ja tiedustella, olisiko heillä avoimia työpaikkoja tarjolla.

Lisää tietoa kannattaa lukea Työelämään.fi sivulta.

Leave A Response