Miten irtisanoutua ammattimaisesti?

Kun olet tehnyt harkitun päätöksen, että haluat jättää vanhan työpaikkasi uuden työn, tai uuden elämänvaiheen takia, on edessä se vaikein osuus, eli vanhasta työstä irtisanoutuminen. Tämän hoitaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa, mutta siihen voi myös valmistautua, jotta asia hoituu oikein.

Varmista ensin, että et varmasti jää tyhjän päälle

Jos tiedossa on uusi työpaikka, älä irtisanoudu, ennen kuin olet allekirjoittanut sopimuksen. Jos irtisanoudut muusta syystä, harkitse huolella, että pärjäät taloudellisesti jatkossakin ilman nykyistä työtäsi. 

Tarkista irtisanomisaika työsopimuksestasi, äläkä hätiköi lähtöä

Irtisanoutuminen on myös tärkeää ajoittaa hyvin. Otathan huomioon irtisanomisaikasi, ennen kuin lupaat uuteen työpaikkaan mitään. Jos haluat jättää reilun ja ammattimaisen kuvan, kannattaa nykyisen pomon kanssa myös olla joustava viimeisen työpäivämäärän suhteen. Jos tiedät uudesta työpaikasta jo kauan ennen työn alkamista, on reilua ilmoittaa nykyiselle pomolle hyvissä ajoin lähtöaikeista. 

Normaalisti seuraavat irtisanomisajat pätevät, ellei muusta ole sovittu:

    2 viikkoa, enintään 5 vuotta kestäneissä työsuhteissa
    1 kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta

Muistathan myös, että olet korvausvelvollinen, mikäli et noudata irtisanomisaikaa.

Ilmoita lähdöstäsi esimiehellesi henkilökohtaisesti

Virallinen irtisanoutuminen tapahtuu kirjallisesti, joko paperilla tai sähköpostilla. Voit myös irtisanoutua suullisesti. Ammattimaisen kuvan jättääksesi kannattaakin varata kaksinkeskeinen keskustelu esimiehen kanssa, jossa keskustelette irtisanoutumisestasi. Irtisanoutumisaika alkaa siitä päivästä, jolloin olet ilmoituksen jättänyt. 

Vältä asiasta turhaa puhumista työpaikalla siihen asti, kunnes myös esimiehesi tietää lähdöstäsi. Olisi ikävää, jos esimiehesi kuulisi lähtö aikeistasi kolmannen osapuolen kautta. 

Lähdön syystä keskusteleminen

Sinulla ei ole velvollisuutta perustella irtisanoutumistasi, mutta voit halutessasi keskustella sen syistä esimiehesi kanssa. Hyvä esimies osaa arvostaa uralla etenemistä ja parhaassa tapauksessa kannattaa päätöstäsi. 

Jos taas aiot irtisanoutua työpaikan epäkohtien takia, kannattaa näistä yrittää keskustella jo ennen päätöksen tekoa. Jos olet päätöksesi tehnyt, voitte vielä irtisanoutumisen yhteydessä keskustella rakentavasti, mitä työsuhteessa olisi pitänyt olla toisin ja mikä ajoi sinut lähtemään. Tärkeintä kuitenkin on, että et polta siltoja takanasi ja jätät hyvän kuvan itsestäsi kaikille esimiehillesi. 

Pyydä lopuksi vielä työtodistus

Et välttämättä tarvitse tätä dokumenttia heti, mutta se on hyvä olla tulevaisuuden kannalta. Sitä on myös ikävää lähteä kyselemään pitkän ajan kuluttua, joten muista pyytää se lähtiessäsi.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *