Irtisanoutuminen karenssi

Tässä kirjoituksessa tutustutaan karenssiin. Käymme läpi mitä se tarkoittaa, kuinka voit joutua karenssin alaiseksi ja kuinka voit välttää karenssin. Varsinkin irtisanoutumisen yhteydessä karenssin uhriksi jää turhan moni, tahtomattaan.

Aina karenssilla ei ole väliä, mutta joskus karenssiin joutuu vaikka sitä ei haluaisikaan. Lukemalla tämän artikkelin voit välttää sen helposti.

Mitä karenssi tarkoittaa

Karenssi on ns. rangaistus, johon työvoimaviranomainen voi asettaa sinut, jos jäät työttömäksi ilman pätevää syytä. Yleensä karenssi on itse aiheutettu, eli olet irtisanoutunut ilman järkevää syytä. Karenssi estää sinua saamasta työttömyyskorvausta. Sitä ei haluta maksaa, jos olet itse aiheuttanut työttömyytesi. Karenssilla siis suojellaan turhaa työttömyyskorvauksien hakemista ja saamista.

Karenssi on tietty ajanjakso, minkä joudut olemaan ilman mitään tukia ja korvauksia. Normaalisti se kestää 90 päivää. Se alkaa siitä hetkestä kun työsuhteesi päättyy. Harva haluaa ainakaan harkitusti joutua karenssiin, varsinkin jos tiedossa ei ole uutta työpaikkaa. Sen takia kannattaa tietää miten karenssi voidaan välttää.

Kannattaa muistaa, että edes työttömyyskassa ei voi maksaa sinulle päivärahaa tai muita tukia, koska työvoimatoimikunta antaa sille sitovan lausunnon, mitä sen täytyy noudattaa. Karenssin joutuessa joudut kestämään kolmen kuukauden jakson ilman työttömyystukia. Sosiaalitoimistosta voit kuitenkin yrittää hakea toimeentulotukea, jos sinulla ei ole mitään säästöä tai muita tulonlähteitä karenssin aikana ja tarvitset rahaa elämiseen.

Millä syyllä vältät karenssin?

Hyvä syy kannattaa todella miettiä loppuun, sillä sinun mielestäsi hyvä syy ei välttämättä ole tarpeeksi hyvä syy TE-toimiston mielestä.

Tässä lista päteviä syitä, joilla vältät karenssin:

  • Jos sinulla on niin pätevä syy jättää työsuhteen päättämisilmoitus, että työsopimus voidaan katsoa puretuksi, voit välttää karenssin.
  • Työkykysi on sellainen, että sinulta ei voida olettaa suoriutumista työsopimuksesi mukaisista toimista.
  • Työnantajasi rikkkoo tai laiminlyö työsopimusta tai lakia. Silloin voidaan palata useimmiten ensimmäiseen kohtaan ja purkaa työsopimus päättyväksi välittömästi.
  • Muutat aviopuolisosi ja perheesi kanssa toiselle paikkakunnalle, mikä on selkeästi työssäkäyntialueen ulkopuolella (yli 80km etäisyys).
  • Jos työnantajasi vaarantaa työturvallisuuden merkittävällä tavalla niin olet oikeutettu irtisanoutumaan ja välttämään karenssin.
  • Jos työnantajasi laiminlyö palkanmaksua niin voit myös irtisanoutua ja välttää karenssin.
  • Mikäli työpaikalla ilmenee häirintää tai joudut liiallisen rasituksen kohteeksi liian suuren työkuorman takia, voit irtisanoutua pätevällä syyllä.

Kuinka irtisanoutua ilman karenssia?

1. Harkitse irtisanoutumista tarkasti, sille voi olla myös päteviä vaihtoehtoja, kuten vuorotteluvapaa, opintovapaa tai vaikka palkankorotus.

2. Täytä irtisanoutumislomake

3. Kirjaa liitteeksi syy(t) irtisanoutumiseesi. Liite voi olla yksi A4, jossa on otsikkona ”Liite” ja kuvailet lyhyesti irtisanoutumiseen johtaineita syitä.

4. Toimita ilmoitus työnantajallesi ja pyydä häntä allekirjoittamaan se.

5. Mikäli sinulla on perusteet työsopimuksen purkamiseksi niin voit ilmoittautua työvoimatoimistoon välittömästi. Mikäli syy irtisanoutumiseen on sellainen, että joudut tekemään irtisanomisajan töitä, nyt on aika hoitaa se alta pois. Ilmoittaudu sen jälkeen työvoimatoimistoon välittömästi.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *