Irtisanoutuminen ja Lomaraha

Mistä lomarahassa on oikein kysymys? Monilla ovat menneet erilaisten lomakorvausten kanssa puurot ja vellit sekaisin. Jos et tiedä mitä eroa on lomarahalla tai loma-ajan palkalla, tämä artikkeli on sinua varten. Tästä löydät lyhyen selvityksen siitä, mihin olet irtisanoutuessasi oikeutettu ja mihin et. Samalla selkiytämme hiukan tätä termien sekamelskaa.

 

Loma-ajan palkka

Tämä on se lakisääteinen rahasumma jota jokainen saa, kun jää toistaiseksi voimassaolevasta eli vakituisesta työsuhteestaan vuosilomalle. Työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa. Luontaisedut, jotka eivät ole työntekijän käytettävissä vuosiloman aikana, korvataan rahalla. Jos työntekijällä on esimerkiksi ateriaetu, hänelle on maksettava vähintään edun verotusarvoa vastaava rahakorvaus. Jos haluat laskea loma-ajan palkkasi tai tietää aiheesta lisää, voit lukea siitä esimerkisi täältä.

 

Lomakorvaus

Lomakorvaus taas määräytyy loma-ajan palkan perusteella. Työnantaja ei voi sivuuttaa lakisääteistä vuosilomaa ja sen loma-ajan palkkaa. Tästä syystä hänen täytyy korvata irtisanoutuvalle työntekijälle pitämättä jääneet vuosilomapäivät rahana. Tämä on sitä rahaa, mitä kesätyöntekijät saavat yleensä viimeisessä tilissää. Kyseessä ei ole lomaraha, vaan korvaus pitämättä jääneistä vuosilomapäivistä, eli lomakorvaus.

 

Lomaraha eli lomaltapaluuraha

Toisin kuin luullaan, tämä ei ole mikään lakisääteinen juttu. Vain ne saavat sitä joiden työehtosopimukseen kuuluvat lomarahat. Lomaraha on yleensä puolet loma-ajan palkasta ja tämä on vain tietynlainen bonus lakisääteisen loma-ajan palkan päälle. Koska lomaraha on johdettu sanasta lomaltapaluuraha, on siitä turha haaveilla irtisanoutumisen yhteydessä. Paitsi jos irtisanoudut strategisesti niin, että ehdit olla vielä muutaman päivän töissä vuosilomasi jälkeen. Kannatta ottaa selvää työsopimuksestasi ja ammattiliittosi sopimuksista.

Yhteenvetona

Eli kun irtisanoudut, sinun tulee vaatia itsellesi lomakorvaus ja kaikki muut työsuhteesta johtuvat saatavat. Ne on työnantajan sinulle maksettava työsuhteen päättyessä, ellei toisin sovita.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *