Irtisanoutuminen 2019

Irtisanoutumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekijä sanoo itsensä irti nykyisestä, voimassaolevasta työsopimuksestaan. Irtisanoutumiseen liittyvät asiat ja irtisanomisajat määritetään yleensä työsopimuksessa. Myös laissa säädetään irtisanoutumiseen liittyvistä seikoista. Vuosi 2015 ei tuonut merkittäviä muutoksia irtisanoutumiseen liittyviin säädöksiin.

 

Irtisanoutumiseen vaikuttaa mm. se, onko työsopimuksesi toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen. Toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen voit irtisanoa oikeastaan milloin tahansa. Määräaikainen työsopimus on taas voimassa aina sopimuksen loppuun asti ja sitoo siten sopimuksen molempia osapuolia, ellei erillisestä irtisanomismahdollisuudesta ole työsuhteen aikana sovittu.

Työsuhteen irtisanomisilmoitus on pääsääntöisesti hyvä toimittaa henkilökohtaisesti ja mikäli mahdollista, suoraan esimiehelle. Työsuhteen irtisanomisilmoitus käynnistää irtisanomisajan, ellei irtisanoutumisilmoitusta tehdä koeajalla, jolloin irtisanomisaikaa ei ole. Määräaikaisissakin työsopimuksissa on usein koeaika, joka voi olla maksimissaan puolet työsopimuksen kestosta, kuitenkin korkeintaan 4 kuukautta.

Siltä ajalta, jona työntekijä työskentelee vielä irtisanomisilmoituksensa jälkeen, maksetaan normaalisti palkkaa. Myös luontoisedut ovat edelleen työntekijän käytettävissä. Mikäli irtisanomisaikaa ei noudateta, on työnantajan maksettava työntekijälle täysi palkka sekä luontoisedut ja lomakorvaukset. Sama koskee myös työntekijää, eli mikäli työntekijä ei noudata irtisanomisaikaa, on hän velvollinen maksamaan työnantajalleen irtisanomisajan palkkaa vastaavan määrän vahingonkorvauksen omaisesti.

 

Alle on listattu Suomessa yleisesti käytettäviä irtisanomisaikoja vuonna 2015:

– Korkeintaan yhden vuoden mittainen työsuhde – irtisanomisaika 14 päivää

– Yli vuoden, mutta enintään neljä vuotta kestänyt työsuhde – irtisanomisaika yksi kuukausi

– Yli neljän vuoden, mutta enintään kahdeksan vuoden mittainen työsuhde – irtisanomisaika kaksi kuukautta

– Yli kahdeksan vuoden, mutta enintään 12 vuoden mittainen työsuhde – irtisanomisaika neljä kuukautta

– Yli 12 vuoden mittainen työsuhde – kuuden kuukauden irtisanomisaika

Ennen irtisanoutumista on aina hyvä miettiä muutamia asioita:

– Mieti tarkkaan, onko irtisanoutuminen varmasti se juuri sinulle oikea ratkaisu, vai olisiko jokin muu vaihtoehto parempi? Esim. vuorotteluvapaa?

 

– Minkälaisessa tilanteessa olet irtisanoutumassa? Tarkista työsuhteesi mahdolliset erityispiirteet. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että oletko juuri kyseisellä hetkellä lomalla, jollakin vapaalla vai töissä.

– Voitko joutua karenssiin? Työviranomaiset voivat laittaa sinut karenssiin, jos irtisanoudut ilman merkittävää syytä. Tähänkin tietenkin vaikuttaa se, että joko sinulla on uusi työpaikka valmiina.

– Irtisanoutuessasi muista myös tarkistaa mm. taloudellinen tilanteesi, kestääkö se irtisanoutumisen? Muista myös pyytää työtodistusta. Selvitä irtisanomisaikasi ja valmistaudu noudattamaan sitä. Tarkista myös, että saat irtisanomisajan palkkasi sekä luontoisetusi, joihin sinulla on oikeus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *