Harkitsetko irtisanoutumista?

Harkitsetko irtisanoutumista?

Oletko harkinnut irtisanoutumista? Kaksi kolmasosaa työntekijöistä harkitsee alanvaihtoa, mutta vain 40 prosenttia heistä pitää sitä todennäköisenä ja vain 16 prosenttia heistä hakee uutta työpaikkaa aktiivisesti. Miksi työpaikkaa pitäisi vaihtaa? Tässä kirjoituksessa käyn läpi merkkejä jotka kertovat mahdollisesta irtisanoutumisen tarpeesta.

1. Esimiehesi ei kuuntele, välitä tai ymmärrä.

Esimiehesi tehtävä on tehdä sinun työsi mahdolliseksi ja poistaa kaikki ongelmat tieltäsi. Jos sinulla ei ole selkeää yhteyttä esimieheesi, kannattaa sinun miettiä työpainkan vaihtoa.

Esimerkki: Teen töitä yrityksessä missä myydään kuluttajille autotallin ovia. Myyn niitä asiakkaille, ja alihankintayritys käy asentamassa tuotteen asiakkaalle. Lähes aina asiakas soittaa asennuksen jälkeen ja pyytää asentajaa tekemään pientä muutosta tuotteeseen. Tämä saadaan yleensä hoidettua mutta sen voisi hoitaa jo silloin ensimmäisellä asennuskerralla. Olen ehdottanut esimiehelleni että tekisimme asentajien kanssa lomakkeen minkä täyttäisin myydessäni tuotteen asiakkaalle ja minkä avulla asentaja osaisi ottaa asiakkaan erikoistoiveet huomioon. Ehdotuksistani huolimatta esimieheni ei ole tehnyt asialle mitään ja ongelmat jatkuvat samanlaisina.

Jos löydät itsesi kyseisen ongelman parista, alkuun kannattaa ottaa asia puheeksi. Se voi tuntua raskaalta ja haastavalta varsinkin tilanteessa missä aikasemmin asioista ei ole puhuttu, mutta se suurella todennäköisyydellä johtaa vain hyviin asioihin. Asian kirjoittaminen säsköpostilla voi olla hyvä ratkaisu, sillä niin saa ainakin sanottua kaiken tarvittavan ilman että mahdollisesti tulee keskeytetyksi. Silloin ongelman ja ratkaisuehdotuksen voi kirjoittaa selkeästi, joten siihen on myös helpompi tarttua. Jos ongelman ja ratkaisuehdotuksen pöytään tuominen ei tuota tulosta, voi ainoa hyvä ratkaisu olla irtisanoutuminen. Kuitenkin on tärkeää että ennen irtisanoutumista yrittää ratkaista ongelma, sillä esimies ei luultavasti näe ongelmaa samanlaisena kuin sinä. Jos tilanne menee irtisanoutumiseen asti, se luultavasti herättää esimiestäsi edes hieman toimimaan paremmin tulevaisuudessa.

2. Työilmapiiri on huono tai työpaikalla kiusataan.

Jos työpaikallasi on ihmisiä joiden ”huono päivä” pilaa myös muiden päivät tai ihmisiä joiden kanssa on vaikea työskennellä, kannattaa sinun miettiä työpaikanvaihtoa. Lisäksi jos olet yrittänyt muuttaa omaa käyttäytymistä, sanoa ystävällisesti asiasta tai jos toiminta on jatkunut pidempiä aikoja, sinun kannattaa jo ryhtyä toimiin. Työpaikkakiusaaminen on selkeä ongelma monessa työpaikassa. Sille on monia syitä ja sitä voi yrittää ymmärtää, mutta sitä ei kannata hyväksyä. Se vaikuttaa sinuun myös vapaa-ajalla sekä se voi huonontaa työpanostasi.

Esimerkki. Teen siivoustyötä ja luovana ihmisenä tykkään improvisoida asioita. Työparini tekee aina töitä tietyllä tavalla ja haluaa että minäkin teen. Olen yrittänyt kertoa että haluaisin tehdä työni omalla tavalla ja että työnjälkeni on ihan yhtä hyvä kuin hänellä, mutta tämä harvoin sopii hänelle. Hän tiuskii minulle jos teen ”väärin” ja tämän seurauksena monesti sulkeudun omaan maailmaani minkä seurauksena teen enemmän virheitä.

Hyvä työilmapiiri on tärkein asia työpaikalla. Töissä vietetään iso osa elämästä, joten siellä pitää olla ainakin suurimmaksi osaksi hauskaa. Jos työpaikallasi on huono ilmapiiri tai siellä kiusataan, kannattaa käyttää paljon voimavaroja sen kitkemiseksi. Aluksi hyvä keino on irtisanoutua selän takana puhumisesta. Vaikka työkaveri alottaisikin pahan puhumisen jostain toisesta työkaverista, ei siihen kannata lähteä mukaan.

3. Töihin lähteminen ahdistaa, ja olet alkanut kärsimään fyysisistä sivuvaikutuksista.

Jos töihinlähteminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, ja aamulla heräät ahdistukseen kun muistat että pitää tänäänkin lähteä töihin, tai töiden jälkeen tarvitset monta tuntia lepoa pelkästään sen takia että jaksaisit kohta taas mennä nukkumaan jotta jaksaisit seuraavana aamuna mennä töihin. Muita oireita

voi olla vaikka unenlaadun heikkeneminen, nukahtamisvaikeudet tai herääminen liian aikaisin. Luultavasti olet niin stressaantunut työstäsi että sinun kannattaa tehdä asialle jotain. Stressin aiheuttaja on luultavasti joku pieni asia työpaikalla, ja sen asian poistaminen voi ratkaista ongelman. Joskus kyse on kuitenkin jostain mitä on vaikea löytää, ja ainoa vaihtoehto voi olla irtisanoutuminen.

Esimerkki. Menen joka päivä töihin kahdeksaksi, missä teen asiakaspalvelutyötä englanniksi. Tykkään työstäni, mutta jostain syystä töihin meneminen ahdistaa. Aamulla herään omaan tuskanhuutooni, ja kun pääsen töistä, menen makoilemaan sänkyyni enkä pysty liikkumaan moneen tuntiin. Kaikki energiani menee siihen että jaksan tsempata itseni aamulla lähtemään töihin ja että saan illalla tehtyä välttämättömimmät kotiaskareet. Näen entistä vähemmän ystäviäni ja olen joutunut luopumaan harrastuksistani.

Joskus sopimattomat työajat voivat aiheuttaa ison osan työhön liittyvästä stressistä. Osa ihmisistä on iltaihmisiä, osa aamuihmisiä ja jotku sopeutuvat erilaisiin unirytmeihin todella hyvin. Kannattaa aina yrittää neuvotella työnantajan kanssa sopivista työajoista, sillä jos pystyt työskentelemään sinulle parhailla aikatauluilla, vähenee stressisi luultavasti paljon. Vain sinä itse tiedät minkälaiset työvuorot sopivat sinulle.

Muita stressin aiheuttajia voi olla temperamenttiisi sopimaton työ. Jos joudut olemaan päivittäin työsi takia tekemisissä vaikeiden ihmisten kanssa vaikka mieluiten olisit yksiksesi, voi työn tekeminen helposti alkaa ahdistamaan. Tai jos joudut päivittäin tsemppaamaan itseäsi tekemään uusia asioita vaikka mieluiten tekisit jotain tuttua ja turvallista.

4. Työnantaja maksaa pienempää palkkaa kuin kilpailija.

Jos samaa työtä toisessa yrityksessä saa huomattavasti enemmän palkkaa kuin sinä, kannattaa miettiä työpaikan vaihtoa. Joskus parempi palkka johtuu yksinkertaisesti siitä että töiden järjestely vain yksinkertaisesti toimii paremmin, organisaatio on tehokkaampi eikä toisessa paikassa häslätä niin paljoa.

Esimerkki. Asennan työkseni parvekekaiteita. Yrityksessäni on tuntipalkka ja tienaan bruttona 3000€ kuukaudessa. Kilpailevassa yrityksessä työstä maksetaan urakkapalkkaa, ja kaiteet on kuulemma helpompia asentaa kuin nykyisessä yrityksessä. Jos jaksan tehdä tehokkaasti työtä, voin nostaa bruttopalkkani jopa yli 4000€ kuukaudessa. Tämä ei kuitenkaan nostaisi pidemmänpäälle työtuntejani, koska kyseisessä yrityksessä pyritään siihen että työntekemiselle tulee mahdollisimman vähän esteitä. Tavarat toimitetaan aina ajoissa ja oikeaan paikkaan.

Jos huomaat että kilpailevassa yrityksessä pystytään tehdä joitain asioita huomattavasti paremmin, kannattaa sinun ensiksi miettiä että miten saisit tuotua ne hyvät asiat myös omalle työpaikalle. Jos onnistut tehostamaan teidän työpaikan käytäntöjä tai esittämään ideoita mitkä vähentävät sähläystä, ei seurauksena ole pelkästään parempi palkka, vaan esimiehesi jää myös kiitollisuuden velkaan. Se voidaan palkita myöhemmin.

5. Työpaikka on ”hyvä” mutta ei paras.

Joskus hyvä on parhaan vihollinen. Jos työpaikkasi on sellainen missä pärjäisit koko loppuelämäsi ja täyttää jotenkuten kaikki asettamasi kriteerit jotenkuten, mutta et saa työstäsi haasteita ja meinaat kyllästyä työhösi niin luultavasti työpaikkasi ei ole paras mahdollinen. Työn pitää myös vaatia sopivasti, ettei työssä kyllästy aivan kokonaan. Jos vastaus kysymykseen ”tekisinkö tätä myös ilman palkkaa?” on ei, niin olet väärässä työpaikassa. Jokaisella on velvollisuus tehdä työtä mistä tykkää. Jos tykkäät työstäsi, teet sitä luultavasti paremmin kuin se joka ei tykkää.

Esimerkki: Teen työtä ohjelmistoalalla. Työnkuvaani kuuluu sanakirjaohjelmien ongelmien korjaaminen. Saan työstäni hyvää palkkaa, minulla on joustava työaika mutta työ ei innosta minua millään tavalla. Haluaisin keskittyä jonkin uuden luomiseen ja maailman muuttamiseen.

Tylsän työn tekeminen ei koskaan kannata pidemmänpäälle. Jos koet että sinun voimavarasi olisi paremmassa käytössä jossain muualla, ei sinun kannata tehdä nykyistä työtä sen enempää. Kannattaa kuitenkin muistaa että työnantajallasi voi olla myös muita tehtäviä, jotka mahdollisesti innostavat sinua enemmän.

6. Töissä ei opi yhtään mitään.

Jos työskentelet yrityksessä missä ei keskitytä koskaan työntekijöiden koulutukseen, tai sinusta tuntuu että kaikki asiat mitä töissä tehdään on sinulle jo valmiiksi tuttuja asioita niin kannattaa miettiä työpaikan vaihtoa. Työltä kannattaa vaatia aina mahdollisuutta kehittyä siinä mitä teet. Kannattaa myös työskennellä sellaisten ihmisten kanssa joiden koet olevan sinua itseäsi viisaampia/parempia työssäsi, joten tulet automaattisesti oppimaan paljon uusia asioita.

Esimerkki: Teen työtä kaupan kassalla. Työni on päivästä toiseen samaa, mutta muutaman kerran vuodessa meillä on koulutus johonkin uuteen asiaan liittyen. Huomaan aina koulutusten jälkeen että työpanokseni on parempi, ja jaksan tehdä innokkaammin. Olen kuullut että jotkut yritykset pitävät työntekijöille koulutuksia jopa kuukausittain jolloin oppimiseen päästään syventymään paljon enemmän.

Jos työpaikallasi on vain vähän koulutuksia ja haluaisit niitä enemmän, kannattaa siitä kertoa suoraan esimiehellesi. Esimiehesi voi ilomielinkin lisätä koulutuksen määrää, sillä se lisää sinun sitoutumishalukkuutta työhön. Jos kuitenkaan näin ei tapahdu, kannattaa seuraavaan työpaikkaan hakiessa kertoa halukkuudesta jatkuvaan koulutukseen.

7. Et saa minkäänalista palautetta työnteostasi tai saat pelkästään negatiivista palautetta.

Jos työpanoksestasi riippumatta et saa koskaan palautetta tai saat vain negatiivista palautetta, kannattaa miettiä työpaikan vaihtamista. Jatkuva palaute on työssä kehittymisen kannalta todella tärkeä asia.

Esimerkki: Teen työtä myyjänä ja asiakaspalvelijana autotarvikemyymälässä. Joskus tsemppaan itseäni ja yritän palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja yritän saada lisämyyntiä. Joskus taas en jaksa panostaa työhöni ollenkaan ja teen vain pakolliset työtehtävät ja nekin huonosti. Esimiestäni tämä ei näytä kiinnostavan ollenkaan ja palaute on päivästä toiseen ”ihan ok”.

Palautetta kannattaa pyytää jatkuvasti. Esimiehesi voi olla tyytyväinen työhösi, mutta ei ole vain koskaan tajunnut kertoa sinulle sitä. Kaikki palaute on aina hyvä merkki. Rakentava palaute kannattaa ottaa aina vastaan, sillä se on merkki siitä että esimiehesi haluaa pitää sinut töissä ja kehittää sinut paremmaksi työntekijäksi. Jos esimiehesi ei pysty antamaan sinulle palautetta pyynnöistäsi huolimatta, työpaikan vaihto voi tulla ajankohtaiseksi.

8. Sinulla ei ole selkeetä kuvaa siitä mitä sinun pitää tehdä.

Yksi esimiehen tehtävä on kertoa sinulle että mitä sinulta odotetaan. Jos joka päivä menet töihin vain istuskelemaan ilman mitään tietoa siitä mitä sinun pitää tehdä , voi sinun työsi olla täysin turhaa. Turhan työn tekeminen rapisuttaa aivosi, joten kannattaa irtisanoutua.

Esimerkki: Karpolla on asiaa ohjelmassa haastateltiin lossivahteja, joiden lossi oli vuosikymmen sitten lähtenyt tuuliajolle. Siltikin jokainen työntekijä tuli joka aamu töihin, koska kukaan ei ollut tajunnut irtisanoa heitä.

Kun työorganisaatioon tehdään muutoksia, niin lähes aina joitain työtehtäviä häviää ja uusia tulee tilalle. Joskus käy jopa niin että jollekkin työntekijälle ei muisteta antaa uutta tehtävää. Tämä voi alkuun tuntua onnekkaalta sattumalta, että palkka juoksee vaikka ei tekisi yhtään mitään, mutta se on lähinnä itselleen valehtelua. Ensimmäiseksi kannattaa selvittää että olisiko työnantajalla sinulle jotain järkevää työtä. Jos ei ole, kannattaa sinun ihan oman hyvinvointisi takia lähteä hakemaan uutta työpaikkaa.

1 kommentti artikkeliin “Harkitsetko irtisanoutumista?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *