Eläkkeelle irtisanoutumisen sijaan

Eläkkeelle siirtyminen voi olla vaihtoehto irtisanoutumisen sijaan. Joissakin tapauksissa hyvä sellainen. Tietystikään se ei ole vaihtoehto jokaisella, mutta käydään läpi tässä kirjoituksessa tarkemmin ketä se koskee ja millä ehdoilla. Käydään myös läpi miksi se voi olla hyvä vaihtoehto irtisanoutumisen sijaan.

Eläke

Eläk on ajanjakso, mikä alkaa työuran jälkeen. Se on iso muutos elämässä jokaiselle, tapahtui siirtyminen miten tahansa. Monille eläkeikä on itseasiassa hyvi odotettu aika ja siihen hakeutudaan yhä varhaisemmassa vaiheessa elämää. Eläke onkin saanut elämänvaiheena nimen kolmas ikä.

Aina eläkkeelle siirtyminen ei ole helppoa, varsinkin jos sitä ei ole ryhtynyt käsittelemään ajoissa. Muutos ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä työura on iso osa jokaisen elämää. Mutta hyvin suunniteltuna se vois olla myös juuri se mitä kaipaat pitkän uran jälkeen.

Vaihtoehdot eläkkeelle siirtymiseen

Eläkkeen haasteena on talous. Eläkkeellä voi tietysti tehdä töitä tai vaikka ryhtyä yrittäjäksi, mutta mikäli päätät keskittyä muihin asioihin niin, et saa palkkatuloja. Eläkeläisenä kaikki tulot tulevat eläkkeestä ja omista sijoituksista. Eläkkeelle siirtymistä täytyy siis harkita tarkasti ennen siihen hyppäämistä irtisanoutumisen sijaan.

Mainitaan vielä, että nämä eivät koske kaikkia, mutta toivomme niistä olevan apua niille, keille ne mahdollisesti sopivat. Haluamme siis näyttää millaisia vaihtoehtoja on olemassa, sillä valitettavan harvat tietävät omat vaihtoehtonsa.

Työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläke on eläke, jota haetaan mikäli oma työkyky on alentunut 3/5 osan tasolle normaalista ja sitä on kestänyt vähintään vuoden ajan. On myös toinen vaihtoehto hakea osatyökyvyttömyyseläkekettä, jos työkykysi on laskenut 2/5 osaan normaalista, mutta silti vähemmän kuin 3/5, mitä vaadittaisiin normaaliin työkyvyttömyyseläkkeeseen. Työkyvyttömyyseläkettä voi saada sekä kansaneläkkeenä, että työeläkkeenä.

Mikäli koet olevasi tilanteessa, jossa työkykysi on heikentynyt huomattavasti ja ehkä harkitset juuri sen takia irtisanoutumista, kannattaa pohtia olisiko sinulla mahdollisuus jäädä eläkkeelle ja mikäli haluaisit sitä. Tietysti toinen vaihtoehto on vaihtaa työpaikkaa ja työpapoja erilaisiksi.

Mikäli haluat tutustua lisää työkyvyttömyyseläkkeeseen, voit lukea siitä lisää täältä.

Varhennettu vanhuuseläke

Toinen vaihtoehto jäädä eläkkeelle on varhennettu vanhuuseläke. Sen voi ottaa vuonna 1951 sekä sitä ennen syntyneet, mutta aikasintaan 62 vuoden iässä. Vuoden 1952 jälkeen syntyneet voivat saada eläkettä vasta 63 vuoden iässä.

Mikäli tämä ikähaarukka osuu sinuun, voit harkita varhennettua vanhuuseläkettä.

Koska kyseessä on varhennettu eläke, on itse eläke eli raha minkä saat hieman pienempi kuin normaalissa eläkeiässä. Mikäli jäisit siis 62 vuotiaana eläkkeelle, olisi eläkkeesi 14,4 prosenttia pienempi kuin 65 vuotiaana. Eläke ei myöskään enää nouse, kun täytät 65 vuotta.

Mikäli haluat lisää tietoa varhennetusta vanhuuseläkkeestä, voit lukea siitä lisää täältä.

Leave A Response